[ Δερματολογικό Ιατρείο G-Skin]

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Το Ιατρείο μας

Εστιασμένες Θεραπείες

Επικοινωνήστε μαζί μας

[ Αφροδισιολογία ]

Ουρηθρίτιδες

Είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι πιο συχνές είναι η γονόρροια και η λοίμωξη από χλαμύδια και ακολουθούν οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, τριχομονάδες αλλά και από ιούς κλπ.

Πως μεταδίδεται η γονόρροια και τα χλαμύδια;

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με άτομο που έχει τη λοίμωξη. Η επαφή μπορεί να είναι κολπική, στοματογεννητική ή πρωκτική. Η λοίμωξη είναι πιο συχνή σε νεαρά άτομα, άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους και άτομα που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Η λοίμωξη από τα μικρόβια αυτά, δεν αφήνουν ανοσία, άρα και μπορεί να ξανακολλήσετε.

Περισσότεροι από το 50% των γυναικών και 10% των ανδρών με γονόρροια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα όταν προσβληθούν ενώ λοίμωξη σε πρωκτό και φάρυγγα συνήθως δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα στις γυναίκες είναι:

– αλλαγή στο χρώμα ή την οσμή ή στην ποσότητα του κολπικού εκκρίματος

– αιμορραγία ανάμεσα στις έμμηνες ρύσεις ή εντονότερες έμμηνες ρύσεις

– αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

– άλγος ή δυσφορία στο υπογάστριο

Τα πιο συχνά συμπτώματα στους άνδρες είναι:

– Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

– Ουρηθρικό έκκριμα

– Άλγος ή ενόχληση στους όρχεις

Ένα δείγμα από την γεννητική περιοχή είναι απαραίτητο για τη διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη μία εξέταση ούρων. Πιθανό επίσης να χρειάζονται εξετάσεις από τον φάρυγγα και τον πρωκτό.

Εάν η γονόρροια μείνει αθεράπευτη ή δεν θεραπευτεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον προβλήματα υγείας. – Εάν η γονόρροια παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να διασπαρεί σε άλλα όργανα και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι γυναίκες είναι πιθανό να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο πυέλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό και πυελικό άλγος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στειρότητα και έκτοπη κύηση (κύηση εκτός μήτρας). Οι άνδρες είναι πιθανό να αποκτήσουν επώδυνη φλεγμονή των όρχεων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η γονόρροια παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να διασπαρεί μέσω του αίματος και να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα όργανα του σώματος, όπως το δέρμα και οι αρθρώσεις. Μπορείτε να προστατευθείτε χρησιμοποιώντας ΠΑΝΤΑ προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές σας επαφές (και τις στοματογεννητικές). Η γονόρροια και τα χλαμύδια θεραπεύονται με αντιβιοτικά.

Πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού, έως ότου εσείς και ο σύντροφός σας ολοκληρώσετε την θεραπεία και εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Εάν έχετε γονόρροια, είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο τωρινός σας σύντροφος, αλλά και όλοι οι σύντροφοι των τελευταίων 2 μηνών, ώστε να κάνουν εξέταση και να λάβουν θεραπεία. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην επαναμολυνθείτε, αλλά και οι σύντροφοί σας να μην αποκτήσουν επιπλοκές της νόσου.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το επίσημο site της IUSTI με οδηγίες για ασθενείς, μετεφρασμένες στα ελληνικά από τον ιατρό Αναστάσιο Γιαννούκο.

https://iusti.org/wp-content/uploads/2021/02/Chlamydia-%CE%A7%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1.pdf

https://iusti.org/wp-content/uploads/2021/02/Gonorrheoa-%CE%93%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%B1.pdf