[ Δερματολογικό Ιατρείο G-Skin]

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Το Ιατρείο μας

Εστιασμένες Θεραπείες

Επικοινωνήστε μαζί μας

[ Αφροδισιολογία ]

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Treponema pallidum.

Πως μεταδίδεται η σύφιλη;

Μπορείτε να προσβληθείτε από σύφιλη μετά από σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει ήδη τη μόλυνση. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ ενώ έγκυες γυναίκες ενδέχεται να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο μωρό τους. Η λοίμωξη είναι πιο συχνή στους ομοφυλόφιλους άνδρες, στα άτομα που αλλάζουν συχνά συντρόφους και που δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι ίδια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Υπάρχουν 4 στάδια μόλυνσης.

1.Πρωτογόνος σύφιλη

Ένα έλκος αναπτύσσεται στο σημείο που τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα, συνήθως 2-3 εβδομάδες μετά τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε διάστημα 3 μηνών από την επαφή. Το έλκος είναι μονήρες και ανώδυνο, με συνηθέστερα σημεία εντόπισης το πέος στους άνδρες, το αιδοίο και τον κόλπο στις γυναίκες ή τον πρωκτό. Συχνή επίσης είναι και η εμφάνιση στο στόμα αλλά και σε περιοχές πέριξ της γεννητικής περιοχής. Αναλόγως της εντόπισής του, το έλκος μπορεί να μη γίνει πάντα αντιληπτό από τον ασθενή. Η επούλωσή του μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες, και είναι πολύ μεταδοτικό στους σεξουαλικούς συντρόφους του ασθενή.

2. Δευτερογόνος σύφιλη

Η δευτερογόνος σύφιλη αναπτύσσεται 3-6 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του έλκους, εάν δεν γίνει θεραπεία. Στο στάδιο αυτό τα βακτήρια εξαπλώνονται μέσω της συστηματικής κυκλοφορίας του αίματος. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης δερματικού εξανθήματος, που συχνά περιλαμβάνει τις παλάμες και τα πέλματα, βλατίδων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, λευκών πλακών στο στόμα, διογκωμένων λεμφαδένων ή λιγότερο συχνά, πλακών αλωπεκίας στο τριχωτό της κεφαλής, κώφωσης. Χωρίς θεραπεία, το εξάνθημα και τα υπόλοιπα συμπτώματα της δευτερογόνου σύφιλης συνήθως εξαφανίζονται μετά από αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις για χρονικό διάστημα έως δύο έτη.

3. Λανθάνουσα (ασυμπτωματική) σύφιλη

Αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα της δευτερογόνου σύφιλης, μπορεί να μην παρουσιαστούν συμπτώματα για αρκετά χρόνια, ωστόσο η λοίμωξη μπορεί να διαπιστωθεί σε εξέταση αίματος.

4.Τριτογόνος σύφιλη

Περίπου 1 στα 10 άτομα με σύφιλη που δεν έχουν θεραπευτεί θα εμφανίσει σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα, τα οστά ή την καρδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά έτη αργότερα από τη λοίμωξη.

Η διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα, μας βοηθούν να συμπεράνουμε σε πιο στάδιο βρίσκεται η σύφιλη και άρα ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Η σύφιλη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, με συνηθέστερη θεραπεία τις ενέσεις πενικιλίνης. Σωστό είναι να μην υπάρχουν σεξουαλικές επαφές έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενώ σημαντική είναι και η ενημέρωση των συντρόφων της τελευταίας περιόδου (ο δερματολόγος θα σας ενημερώσει για ποιο χρονικό διάστημα πρόκειται), ώστε να λάβουν και αυτοί θεραπεία.

Ορισμένες εξετάσεις μετά από τη θεραπεία τις σύφιλης παραμένουν θετικές. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε και να το αναφέρουμε στον ιατρό μας.

Εάν είστε έγκυος, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί από εσάς στο μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, ενδομήτριο θάνατο ή σοβαρή νόσηση του νεογνού (συγγενής σύφιλη) εάν η μητέρα δεν υποβληθεί σε θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν διαγνωσθείτε με σύφιλη, η θεραπεία μπορεί να δοθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μύθοι σχετικά με τη σύφιλη

Είναι παλιά νόσος…

Όχι. Η σύφιλη εξακολουθεί και υπάρχει

Προκαλεί ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας.

Όχι. Η σύφιλη μπορεί να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί πλήρως χωρίς να αφήσει κατάλοιπα, εφόσον αυτό γίνει έγκαιρα

Δεν υπάρχει θεραπεία….

Φυσικά και υπάρχει θεραπεία, η οποία είναι εύκολη

Αν κολλήσω μια φορά μετά έχω ανοσία….

Όχι. Η σύφιλη δεν καταλείπει ανοσία άρα και μπορώ εύκολα να επαναμολυνθώ εάν έρθω σε επαφή με το μικρόβιο.

Ως επιστημονικός συνεργάτης αλλά και όντας ιατρός του ιατρείου σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, ο ιατρός κατέχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση της σύφιλης. Εάν πιστεύετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με το νόσημα, συμβουλευτείτε μας.