[ Δερματολογικό Ιατρείο G-Skin]

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Το Ιατρείο μας

Εστιασμένες Θεραπείες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Χημικό Peeling

Το χημικό peeling είναι μια ιατρική μέθοδος κατά την οποία ένα χημικό διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση των ανώτερων στιβάδων της επιδερμίδας. Το νέο δέρμα το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιό είναι πιο απαλό, λείο και υγιές. Τα χημικά peelings χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ρυτίδων, των δυσχρωμιών δέρματος και των ουλών ακμής – συνήθως στο πρόσωπο. Μπορούν να γίνουν μόνα τους ή να συνδυαστούν με άλλες αισθητικές και μη πράξεις. Υπάρχουν διαφορετικού βάθους peelings με τα βαθύτερα χημικά peelings να προσφέρουν πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα απαιτώντας όμως περισσότερο χρόνο ανάρρωσης.

Ποια είναι τα είδη των peelings

Επιφανειακό: Ένα ελαφρύ (επιφανειακό) χημικό peeling αφαιρεί το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λεπτών ρυτίδων, ακμής, ανομοιόμορφου τόνου δέρματος και αφυδάτωσης. Μπορεί να κάνετε ελαφρύ peeling ανά δύο έως πέντε εβδομάδες.

Μεσαίο: Ένα μεσαίου βάθους χημικό peeling αφαιρεί τα κύτταρα του δέρματος από την επιδερμίδα και από τμήματα του άνω μέρους του μεσαίου στρώματος του δέρματος (χόριο). Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρυτίδων, ουλών ακμής και ανομοιόμορφου τόνου δέρματος. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία για να επιτύχετε ή να διατηρήσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βαθύ: Ένα βαθύ χημικό peeling αφαιρεί τα κύτταρα του δέρματος ακόμη πιο βαθιά. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα για βαθύτερες ρυτίδες, ουλές ή προκαρκινικές καταστάσεις του δέρματος. Δεν θα χρειαστείτε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες για να έχετε το πλήρες αποτέλεσμα.

Πιθανές παρενέργειες;

Οίδημα και ερυθρότητα. Η κανονική επούλωση από ένα χημικό peeling συνεπάγεται ερυθρότητα του δέρματος, της οποίας η διάρκεια είναι αντίστοιχη του βάθους του peeling.

Ουλές. Πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία με την γνώση και ικανότητα του θεράποντος δερματολόγου καταλήγει να είναι σχεδόν απίθανη.

Αλλαγές στη χροιά του δέρματος. To δέρμα που έχει υποστεί θεραπεία μπορεί να γίνει πιο σκούρο(υπερμελάγχρωση) ή πιο ανοιχτό από το κανονικό (υπομελάγχρωση). Η υπερχρωματισμός είναι πιο συχνή μετά από επιφανειακό peeling, ενώ η υποχρωματισμός είναι συχνότερη μετά από βαθύ peeling. Αυτά τα προβλήματα είναι πιο συνηθισμένα σε άτομα με σκούρο φωτότυποχρώμα δέρματος και μερικές φορές μπορεί να είναι μόνιμα.

Λοίμωξη δέρματος. Επίσης πολύ σπάνια κατάσταση καθότι ο δερματολόγος θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα και θα σας ενημερώσει για το πώς θα περιποιείστε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.  Ο ιατρός οφείλει να ενημερωθεί για πιθανές συχνές λοιμώξεις από έρπη στο πρόσωπο και κυρίως στα χείλη πριν την έναρξη της διαδικασίας.

Μπορούν όλοι να κάνουν;

Γενικά είναι μία μέθοδος, την οποία μπορούν να απολαύσουν οι περισσότεροι εκτός εάν:

Έχετε λάβει από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για την ακμή ισοτρετινοΐνη τελευταίους έξι μήνες, είστε έγκυος, υπάρχει κάποια ενεργός φλεγμονή στο δέρμα σας ή έχετε μεγάλη τάση για ανάπτυξη ουλών και χηλοειδών στο δέρμα.

Γι’ αυτό και ο ιατρός και μόνο αυτός θα πρέπει να κρίνει εάν κάποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για χημικό peeling και αυτό αφού λάβει το ιατρικό σας ιστορικό, ρωτήσει τα φάρμακα που λαμβάνεται, ενημερώσει για την προετοιμασία και φυσικά συζητήσει με τον ασθενή τις προσδοκίες του από τη θεραπεία.

Πριν το peeling θα σας συστηθεί η χρήση μίας κρέμας προετοιμασίας, όπως ρετινοειδές, λευκαντικής κρέμας κλπ ενώ μετά το peeling είναι απαραίτητη η αντιηλιακή προστασία και η χρήση κατάλληλης επουλωτικής κρέμας. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται

Η διαδικασία είναι σύντομη φτάνοντας το πολύ τα 15 λεπτά. Μετά από καθαρισμό του δέρματος γίνεται η εφαρμογή της ουσίας και πάντα υπό την επίβλεψη του ιατρού. Τότε είναι πιθανή και η αίσθηση νυγμών και καύσου. Μετά από την πάροδο κάποιων λεπτών ο ιατρός εξουδετερώνει την ουσία και ακολουθεί πλύσιμο του προσώπου όπως και καταπραϋντικές θεραπείες με μορφή κρεμών, μασκών κλπ.

Αναλόγως του peeling που χρησιμοποιήθηκε, θα επέλθει και η ανάρρωση μέσα σε μία έως και δέκα ημέρες. Σε περισσότερο βαθιά peelings, λόγω του σχηματισμού κρουστών και έντονου ξεφλουδίσματος, είναι συνετή η παραμονή στο σπίτι για λίγες ημέρες.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Σε ένα επιφανειακό peeling θα επιτευχθεί λάμψη, φωτεινότητα και μείωση των λεπτών ρυτίδων. Όσο το βάθος του peeling αυξάνεται τόσο πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα σε ρυτίδες, δυσχρωμίες και στη λεγόμενη ηλιογήρανση. Το πλεονέκτημα των επιφανειακών peelings είναι ότι έχουν ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας αλλά χρειάζονται περισσότερες επαναλήψεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο δερματολόγος σας θα σας συμβουλεύσει ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.

Γιαννούκος Αναστάσιος

MD Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

anastasios giannoukos